Innovatief en bezielend in de koel- en vrieshuisbouw.

K.I.M. Nederland is een toonaangevende specialist in isolatiesysteembouw. In heel Nederland en op aanvraag in het buitenland bouwt het Apeldoornse bedrijf koel- en vriescellen en overige geconditioneerde ruimten voor bedrijven in de food-, distributie- en transportsector. Algemeen directeur Han Reinders: “Wij werken efficiënt en innovatief en altijd met bezieling.

De geschiedenis van familiebedrijf K.I.M. Nederland gaat terug tot 1968. Jan Reinders, de vader van de huidige algemeen directeur, begint dat jaar met het traditioneel isoleren van koel- en vriescellen. Met kurk. Daarmee is Koel Isolatie Maatschappij Nederland geboren. In 1981 maakt het bedrijf de omslag naar bouwen met isolatiesysteempanelen. En met de overname in 1996 door zoon Han Reinders slaat K.I.M. Nederland de vleugels verder uit. Een mijlpaal is de realisatie in 2012 van het eerste volautomatische vrieshuis in het Duitse Rheine. “Met deze manier van bouwen heeft de eindgebruiker het meeste opslagrendement op een beperkt bouwperceel”, vertelt commercieel directeur Elbert-Jan Drieënhuizen. “De order in Rheine zette ons op de kaart als bouwer van het grootste vrieshuis van heel Duitsland. Daarna volgden snel meer van dit soort opdrachten, zoals in Bergen op Zoom, Lelystad en Zweden.

K.I.M. Nederland is de grootste verwerker van geïsoleerde wand- en dakpanelen van Nederland op het gebied van geconditioneerde ruimtes. Het bedrijf gebruikt isolatiepanelen met PIR, PUR en steenwolisolatie van de befaamde fabrikant ISOCAB. Het QuadCore schuim van ISOCAB heeft de hoogst verkrijgbare isolatiewaardes, zegt Drieënhuizen. “De schuimsamenstelling is zodanig aangepast dat de dikte van de platen kon worden teruggebracht van 20 naar 17 centimeter bij een optimale isolatiewaarde. Drie centimeter lijkt weinig, maar in grote volumes bespaart dat veel energie en uitstoot bij het transport.” Uiteraard zijn het niet alleen isolatiepanelen die KIM Nederland levert. Koel- en vriesdeuren zijn het sluitstuk van een kwalitatief en hoogwaardig project. “Die deur is ons visitekaartje,” zegt Drieënhuizen. “Zowel technisch als qua afwerking. Wij gaan voor optimale bewaarcondities, snelheid van transport, bedieningsgemak, hygiënische zekerheid, veiligheid, duurzaamheid en een hoge isolatiewaarde.

 

250 projecten per jaar

K.I.M. Nederland neemt per jaar ongeveer 250 projecten aan. Zo’n 22 projecten zijn op het moment in uitvoering. Bij het bedrijf zijn 70 mensen vast in dienst, waarvan 50 monteurs. Met een flexibele schil eromheen van vaste montagebedrijven zijn er vaak meer dan 100 ervaren mensen actief.
“We werken met de grootste ploeg eigen monteurs van Nederland,” zegt algemeen directeur Han Reinders. “Dat is onze kracht. Wij vinden het belangrijk dat onze mensen voor onze normen en waarden staan. Dat zij het K.I.M.-hart voelen kloppen. Wij bouwen voor een ander alsof we voor onszelf bouwen. Dat resulteert in een eindproduct van uitmuntende kwaliteit.

K.I.M. Concept

Bij K.I.M. Nederland staat klantgericht denken en doen voorop. “De combinatie van hoogwaardige materialen en vakbekwaam, gemotiveerd personeel leidt tot een kwalitatief optimaal eind­product,” vertelt algemeen directeur Han Reinders. “De materialen waarmee wij werken zijn uitsluitend afkomstig van gerenommeerde toeleveranciers en onze mensen zijn goed opgeleid. In ons familiebedrijf vormen zij een hechte, zeer gemotiveerde club met grote betrokkenheid bij de onderneming en het eigen product. Dat noemen wij het K.I.M. Concept.

Binnen het K.I.M. Concept zijn alle werkfasen geprofessionaliseerd: de werkvoorbereiding, het projectmanagement, de kwaliteitscontrole en de communicatie. Drieënhuizen: “Wij hanteren korte communicatielijnen naar de klant, de toeleveranciers en de projectmanagers. Het accent ligt op een perfecte voorbereiding. Daarbij is BIM, dat staat voor Building Information Modelling, onmisbaar. Wij bouwen een pand met behulp van BIM helemaal in 3D op. Zo halen we de knelpunten al voor de bouw uit het ontwerp. Onze monteurs hebben een iPad op de bouw waardoor ze een beter inzicht krijgen, en waardoor het risico op fouten in de uitvoering afneemt. Met BIM lopen wij voorop in onze branche, voor aannemers en architecten zijn we de perfecte partner.

Ideale partner

Door te investeren in personeel en materiaal is K.I.M Nederland steeds vooruitstrevend geweest, stelt Drieënhuizen. “Als A-merk koelhuizenspecialist werken wij uitsluitend met A-merk leveranciers. We hebben alle benodigde software en hardware. Daarmee onderscheiden we ons van de vele beplatingsfirma’s in binnen- en buitenland. Voorop staan flexibiliteit en meedenken met de klant en zijn belangen. Dat gaat gepaard met een maximale prestatie op de bouwplaats met een minimum aantal mensen.”
In nauwe samenwerking met de architect en de opdrachtgever is K.I.M. Nederland in staat om een economisch, logistiek en veterinair ontwerp te realiseren. “Door onze knowhow in dampdiffusie en thermisch bouwen zijn wij de ideale partner om in zo vroeg mogelijk stadium bij bouwplannen te betrekken. Ook als het gaat om brand- en rookwerend bouwen voldoen wij aan de hoogste eisen. Dat vertaalt zich voor de klant in lagere verzekeringspremies en een lager eigen risico.

Het vakmanschap van K.I.M. Nederland wordt het best geïllustreerd door de opdracht van de Amerikaanse medicijnfabrikant MSD om in Haarlem een grote koelhal te bouwen. Daar slaat MSD vanaf eind volgend jaar voor miljarden aan medicijnen op voor heel Europa. De Amerikaanse onderneming stelt extreme eisen aan onder meer de veiligheid. K.I.M. Nederland is als een van de weinige bouwers in staat om aan die eisen te voldoen.
Reinders: “Wij hebben een uniek en specialistisch vak. En heel gevarieerd. Met bijzondere klanten in een bijzondere sector. Van groenteman tot multinational. Nationaal en internationaal. Ons specialisme in de koel- en vriessector zal altijd het verschil blijven maken. Daar werken we met z’n allen keihard aan.

Dit artikel over K.I.M. Nederland is gepubliceerd op www. jagermedia.nl.

terug naar overzicht