Nieuwbouw Aviko Steenderen *UPDATE*

Voor koel- en vriescellen

KIM Nederland, sinds 1968 actief in de isolatiesysteembouw

Nieuwbouw Aviko Steenderen *UPDATE*

Aardappelverwerkend bedrijf Aviko in Steenderen verdeelt de kant-en-klare producten tot nu toe over ‘diverse vrieshuizen over het hele land’. Om het aantal transportbewegingen te beperken, werkt het bedrijf al jaren aan een oplossing en die wordt nu werkelijkheid: naast de fabriek in Steenderen wordt een geautomatiseerd hoogbouwvrieshuis gerealiseerd dat voldoet aan de BREEAM-NL 'Outstanding'. Het Nieuwe Vrieshuis Aviko telt straks elf lagen (zonder tussenvloeren) waarvan 6.600 vierkante meter vrieshuis en 1.600 vierkante meter koelhuis, een techniekruimte van 320 vierkante meter, 420 vierkante meter kantoren en 2.000 vierkante meter voor de expeditie.   

Vooraf is de bouw zorgvuldig uitgedacht. Van Dijken: “De engineeringstijd duurde langer, maar dat versnelt het bouwproces. Voor BREEAM-NL ‘Outstanding’ doe je eigenlijk al een generale op papier. Je kijkt naar waar je inkoopt, stemt de processen op elkaar af en iedereen weet precies wat er moet gebeuren. Voordeel is dat we ook niet kunnen afwijken. Dat levert winst op in de bouwkwaliteit en efficiency.” Door voor de maximale BREEAM-NL-score te gaan, realiseer je een gebouw dat substantieel duurzamer is dan een standaardgebouw. Denk hierbij aan een scala van ontwerpmaatregelen en materiaalkeuzes. Door middel van een blowerdoortest wordt de kierdichtheid gemeten en waar nodig gedicht. Het gebruik van de restwarmte van de koeling uit het vrieshuis voorkomt dat extra energie nodig is voor de verwarming van kantoren. Het vrieshuis wordt ’s nachts een paar graden extra gekoeld, waardoor overdag het systeem buiten werking kan worden gesteld en het netwerk er ook niet door wordt belast. Eind dit jaar is de bouw gereed en begint de inregeling van systemen. Vanaf midden 2020 kan het vrieshuis worden gebruikt.

Bron: https://www.stedenbouw.nl

Update oktober 2019

De bouw van het innovatieve, volledig geautomatiseerde vrieshuis voor Aviko te Steenderen, gaat voorspoedig. Naast maximale duurzaamheidsinspanningen (BREEAM-NL Outstanding), vereist het toekomstige productieproces van Aviko slimme engineering van het nieuwe gebouw.

De complexiteit van het stellingwerk brengt een andere bouwvolgorde met zich mee: de schil van het gebouw (gevels, dak) zijn om de constructie van de inrichting gebouwd. Op dit moment wordt er door K.I.M. Nederland hard gewerkt aan het sluiten van de gevels van maar liefst 35 meter hoog.

Bron: www.vdrbouwgroep.nl | www.avikovrieshuis.nl

terug naar overzicht