HET GROOTSTE, NIEUWSTE EN MEEST DUURZAME DISTRIBUTIECENTRUM VAN LIDL STAAT IN OOSTERHOUT

De nieuwbouw van circa 55.000 vierkante meter is opgebouwd uit een draagframe

Hoogwaardige koel- en vriescellen voor Lidl in Oosterhout

Koel Isolatie Maatschappij (K.I.M.) Nederland is al 50 jaar specialist in de bouw van koel- en vriescellen en overige geconditioneerde ruimten voor met name de food-, distributie- en transportsector. Het Apeldoornse bedrijf is onder meer kind aan huis bij supermarktketen Lidl, waarvoor het reeds diverse distributiecentra bouwde. In Nederland, maar ook over de grens.

“In onderaanneming van Bouwbedrijf Van de Ven hebben wij meegebouwd aan de Lidl-distributiecentra in bijvoorbeeld Southampton, Northfleet, Etten-Leur en Weert”, vertelt Gerard Scherff van K.I.M. Nederland. “In Oosterhout realiseerden we alle koel- en vriesruimtes, die als een doos-in-doos-constructie in het distributiecentrum zijn geplaatst. De koel- en vriesruimtes omvatten niet alleen zeer goed geïsoleerde wand- en plafondpanelen, maar ook isolerende deuren die conform ons K.I.M.-concept zijn ontworpen, geleverd en geplaatst.”

Aan het Lidl-distributiecentrum werden hoge BREEAM-eisen gesteld. “Geen enkel probleem voor onze isolatiepanelen en deuren, die aan de gewenste Rc-waardes voldoen en aantoonbaar diffusiedicht zijn”, vertelt Scherff, die tevens de omvang en hoge bouwsnelheid van het project roemt. “Het dc in Oosterhoud is één van de grootste projecten van Lidl. Doordat wij werken met eigen, gespecialiseerde montageploegen konden we flexibel op- en afschalen, in lijn met de bouwkundig aannemer. Panelen en deuren werden bovendien snel door onze vaste toeleveranciers geleverd, wat tevens uniek is in deze tijd.”

Duurzame, geïsoleerde panelen voor Lidl in Oosterhout

Lidl streeft naar een circulaire bedrijfsvoering. Om hieraan te voldoen, worden bijvoorbeeld de distributiecentra steeds duurzamer, efficiënter en logischer uitgevoerd, waarvoor de supermarktketen nauw samenwerkt met FKG Architecten en Kingspan Geïsoleerde Panelen. 

“Samen met de architect hebben wij de detailleringen voor de gevelpanelen uitgewerkt”, vertelt Patrick Theelen, Business Developer bij Kingspan Geïsoleerde Panelen. “Naast een optimale luchtdichting, minimale koudebruggen en een hoge brandveiligheid stonden duurzaamheid, kwaliteit en esthetiek hierbij centraal. In totaal hebben wij 11.500 m² AWP Micro-Rib gevelpanelen van 120 mm dik geleverd, met een Rc-waarde van 5,6. De panelen zijn uitgevoerd in de kleuren Adventura, Moonstone en Onyx. Voor de panelen (1.500 m²) die in de glasstrook zijn gemonteerd, is gekozen voor Evolution Axis. Deze panelen zijn uitgevoerd in onze nieuwste generatie QuadCore™ isolatieschuim, met een 12% betere thermische waarde (6,34 bij 120 mm dikte) en zeer gunstig MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) score. Acoma BV heeft de montage van alle panelen verzorgd.”

Constructief hoogstandje

Adviesbureau Peters & van Leeuwen is vanaf de beginfase bij het ontwerp van het Lidl distributiecentrum in Oosterhout betrokken.  

“Op basis van het ontwerp van FKG Architecten én de constructieve wensen van Lidl hebben wij de constructieberekeningen gemaakt, de uitvoerende partijen geadviseerd en hun oplossingen getoetst”, vertelt constructeur/tekenaar Mack Stolwijk. “Geen sinecure, want behalve betonkolommen had Lidl in haar ontwerp zeer hoge ruimtes, dakoverstekken en hoge optredende belastingen gevraagd. Het aantal kolommen moest tot een minimum worden beperkt.”

Elke betonkolom beschikt over een eigen funderingspoer en draagt bij aan de stabiliteit van het gebouw. “Hulpconstructies en windverbanden waren niet nodig, met een snelle bouw als resultaat. In het dak hebben wij – uit financieel oogpunt – stalen vakwerken in plaats van prefab betonliggers geadviseerd.” Bijzonder is de verdiepingsvloer van de technische ruimte. “Hier is een vloeroverspanning van 20 meter gerealiseerd, waarop een belasting van 3.000 kilo/m² kan worden afgedragen. Om dit mogelijk te maken, zijn omgekeerde T-liggers toegepast.”

Prefab betonelementen op maat

Zowel nationaal als internationaal neemt het aantal commerciële en logistieke vastgoedprojecten snel toe. Als producent van prefab betonnen gevelelementen en brandwanden levert Bisoton hier een belangrijke bijdrage aan. Bijvoorbeeld in Oosterhout, waar de Nederlandse marktleider In opdracht van Bouwbedrijf Van de Ven prefab beton voor het nieuwe distributiecentrum van Lidl heeft geproduceerd.

“Voor dit project hebben wij prefab betonnen gevelelementen met een isolatiewaarde van Rc = 4,5 m².K/W geëngineerd, geproduceerd en geleverd”, vertelt Henri van Veldhuizen, Sales Manager bij Bisoton. “De gevelelementen zijn rondom het distributiecentrum toegepast. Ook bij de loading docks, waarboven de stalen cladding is gemonteerd. De brandwanden zijn 14 cm dik, met een brandwerendheid van 180 minuten. Alle brandwandpanelen zijn tegen de betonconstructie gemonteerd en gestapeld tot circa 19 meter hoogte. Het voordeel van ons product en systeem is dat er modulair gebouwd kan worden.”

Voorafgaand aan de productie heeft Bisoton ook het ontwerp en de engineering van de gevelelementen en brandwandpanelen verzorgd. In eigen huis, waarbij alle producten zowel op wand- als elementniveau zijn uitgewerkt. Hiervoor maakt het bedrijf steevast gebruik van 3D/BIM-software, vertelt Van Veldhuizen. “Zowel de gevelelementen als brandwandpanelen zijn geproduceerd in onze innovatieve fabriek in Ede, waarin onder meer een geavanceerd machinepark, een geautomatiseerde carrousellijn en een eigen betoncentrale zijn ondergebracht. De productie van onze betonpanelen voldoet volledig aan de NEN-EN ISO 14001:2015 certificering. Doordat we de panelen op maat produceren, worden reststromen gereduceerd en ontstaat er waardecreatie. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-ambitie van Lidl.” De totale hoeveelheid van 25.000 m² prefab betonelementen is met een ongeveer 400 transportritten naar de bouw vervoerd.

Ruim 3.800 m³ prefab beton

In opdracht van Bouwbedrijf Van de Ven heeft HOLCON de engineering en productie van het gebouwcasco van het nieuwe Lidl distributiecentrum in Oosterhout verzorgd. “Ingenieursbureau KASKON uit Zoetermeer heeft voor ons het hele pand in 3D geëngineerd”, vertelt Bas van Oosterhout, Projectleider bij HOLCON. “De productie hebben we volledig op onze productielocatie in Xanten uitgevoerd.”

Prefab beton heeft enkele specifieke eigenschappen. Niet alleen is het duurzaam en sterk, ook kun je er snel mee bouwen, vertelt Van Oosterhout. “En dat was de wens van onze opdrachtgever. Omdat we veel moesten doen in een krap tijdsbestek, is het proces van tekening t/m levering erg snel gegaan. Een goede afstemming met KASKON en korte, transparante communicatielijnen waren hiervoor onontbeerlijk.” Al met al heeft HOLCON ruim 3.800 m³ prefab beton geleverd voor het nieuwe distributiecentrum. Hierbij gaat het om 56 balken, 390 kolommen en 39 TT-platen met een gezamenlijk oppervlak van ca. 1.450 m², evenals 56 railbalken. “In totaal hebben we ca. 500 ton wapening verbruikt. Omdat er veel aansluitingen lagen tussen het prefab beton en het staal van het dak, is gebruik gemaakt van onder KOMO en speciaal voor dit werk samengestelde instortvoorzieningen. Hierdoor bleven de maattoleranties optimaal.”

Voor dit werk is een grote diversiteit aan elementen gemaakt, benadrukt Van Oosterhout. “De zwaarste had een gewicht van ca. 60 ton, terwijl de lichtste nog geen 2 ton woog. Het langste element had een lengte van 25,5 m en het kleinste element passeerde net de 2,5 m. Dit alles hebben we just-in-time en per as naar de bouw gebracht.”

Bron: stedenbouw.nl

terug naar overzicht